Wegens drukte hebben we momenteel een klanten én opnamestop.

  • Meer dan 35 jaar ervaring
  • Erkend specialist in schoorsteenvegen
  • Aangesloten bij ASPB en NHK

Renovatie en onderhoud

Er is zo snel mogelijk renovatie van uw schoorsteen nodig als:

  • uw schoorsteen slecht trekt
  • er problemen met de condensatie zijn
  • de schoorsteen na storm, ouderdom of schoorsteenbrand beschadigd is.

Belang van schoorsteen renovatie

Als een schoorsteen slecht doortrekt en er terugslag van rook plaats vindt, bestaat er een risico dat er koolmonoxide in uw woning komt. Dit is zeer gevaarlijk voor uw gezondheid. Er bestaat een groot risico op lekkage als de voegen van uw schoorsteen poreus of versleten zijn. Een lekkage kan ontzettend gevaarlijk zijn als deze door het rookkanaal in uw gaskachel of haard terecht komt.

Eén op de drie woningbranden wordt veroorzaakt door een schoorsteenbrand. Als u uw woning op tijd laat renoveren en u regelmatig uw schoorsteen van onderhoud (vegen) voorziet hoeft u dit risico niet te lopen.

Een schoorsteen kan worden gerenoveerd langs de buitenkant. U kunt ook kiezen om het volledige rookkanaal te herstellen. Hieronder leest u eerst welke stappen u kunt nemen voor renovatie van de buitenkant. Daarna wordt de volledige renovatie besproken. Dit gebeurt middels het plaatsen van een enkel- of dubbelwandig rookkanaal.

Schoorsteen renoveren langs de buitenkant

1). Voegen herstellen

Losse voegen in uw schoorsteen kunnen worden herstelt zonder dat er kap- of breekwerk moet gebeuren en zonder dat de dakbedekking verwijderd hoeft te worden. De poreuze voegen zullen door middel van uitfrezen worden verwijderd om deze vervolgens opnieuw te voegen. Losse bakstenen worden uit de constructie gehaald en kunnen er opnieuw ingemetseld worden.

2). Impregneren

Om te voorkomen dat de voegen in de loop van de tijd poreus gaan worden en lekkages veroorzaken kan de schoorsteen worden geïmpregneerd. Hierbij wordt een waterafstotende coating aangebracht waardoor er geen vocht meer kan worden opgenomen. Zo wordt ook vorstschade en scheurvorming voorkomen.

3). Schoorsteen bezetten

Een alternatief voor impregneren is het bezetten van uw schoorsteen. Hierbij wordt er een vochtwerende pleister rond om de schoorsteen geplaatst die volledig waterdicht is. Deze pleister heeft dezelfde voordelen als de vochtwerende coating: lekkages voorkomen. De bepleistering zorgt voor een jarenlange zekerheid wat vochtinslag betreft.

Bij het bezetten van uw schoorsteen zal het aangezicht van uw schoorsteen en uw woning veranderen. Als u deze verandering liever onopgemerkt wil laten kunt u ervoor kiezen om uw schoorsteen te schilderen in de originele kleur van de schoorsteen of de dakbedekking. Indien u dat wenst brengen wij het schilderwerk voor u in rekening in onze offerte. Zo hoeft u zelf niks meer te regelen.

4).  Door het plaatsen van een schoorsteenkap wordt regeninslag voorkomen. U kunt ook kiezen voor een vogelkap of vogelgaas om het innestelen van vogels te voorkomen.

Volledig rookkanaal herstellen

Om de schoorsteen optimaal te laten werken kan er een nieuw rookkanaal worden geplaatst. Dit wordt om veiligheidsredenen zeer vaak in oudere huizen toegepast. Wanneer een schoorsteenkanaal niet mooi recht is biedt een flexibel rookkanaal de oplossing.

Er kan ook een extern schoorsteenkanaal buiten de gevel worden geplaatst. Het voordeel hiervan is dat u geen ruimte in de woning verliest. Daarnaast kan het dé oplossing zijn als u een woning of appartement bezit die niet voorzien is van een schoorsteen.

Het is belangrijk om niet te wachten tot de problemen in de schoorsteen zichtbaar worden. Voorkom de kans op een schoorsteenbrand of CO-vergiftiging.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak inplannen?

Wilt u meer informatie of wilt u graag dat we bij u langs komen voor een inspectie aan uw rookkanaal?  Neem contact met ons op via telefoonnummer 0546-673080 of vul het contactformulier in.

Wij helpen u graag verder!