Wegens drukte hebben we momenteel een klanten én opnamestop.

  • Meer dan 35 jaar ervaring
  • Erkend specialist in schoorsteenvegen
  • Aangesloten bij ASPB en NHK

Houtkachels

Houtkachels zorgen voor een ultieme beleving. De natuurlijke warmte in combinatie met licht en gezelligheid geven een fijn gevoel. Kwaliteit, duurzaamheid en brandveiligheid staan hoog in het vaandel. Veel kachels worden getest in onze presentatieruimte zodat we weten wat we verkopen. Alle kachels voldoen aan het Ecodesign 2022.

Modellen

Houtkachels zijn er in veel verschillende modellen en kleuren. Bij het verwarmen van ruimten kennen we twee soorten warmte afgifte of overdracht: straling en convectie. En daarnaast kunt u kiezen tussen vrijstaand of inzet. Hieronder vindt u een aantal verschillende modellen.

  • Convectie
  • Hoekmodel
  • Inzet / inbouw
  • Speksteen
  • Straling
  • Vrijstaand
  • Warmtemagazijn – Accumulerend

Capaciteit

Houtkachels geven veel warmte. Om teleurstelling te voorkomen, moet u de capaciteit van uw verbrandingstoestel afstemmen op uw woonkamer. Heeft de houtkachel te weinig capaciteit, dan betekent dat weinig warmte. Heeft het toestel te veel capaciteit, dan moet het op halve kracht werken.  Dit houdt in dat de verbranding “gesmoord” wordt. De luchttoevoer wordt dicht gezet terwijl de kachel en het rookkanaal niet op temperatuur zijn. Dat is slecht voor het verbrandingsproces en daarmee minder goed voor het milieu. Ook ontstaat een sterk verhoogde kans op vervuiling van uw schoorsteen, met een schoorsteenbrand als mogelijk gevolg.

De richtlijn is dat u met 1kW (nominaal vermogen) circa 10 m³ woninginhoud kunt verwarmen bij een redelijk geïsoleerde woning. Gebruikt u de kachel alleen om bij te verwarmen, dan hebt u genoeg aan minder capaciteit.

Duurzaamheid

Een houtkachel kan veel voordeel behalen op het energieverbruik. Met een paar blokken hout kunt u een (grote) ruimte snel verwarmen. De houtkachels van tegenwoordig zijn weinig brandstof nodig om een hoog rendement te behalen. Daarnaast kunt u nog meer rendement behalen met verschillende ‘hulp’ middelen zoals speksteen of het plaatsen van een Windkat.

Inbouwhaard of inzethaard

Bij de keuze van uw haard kunt u kiezen voor een inbouwhaard of inzethaard. Een inbouwhaard wordt ingebouwd in bijvoorbeeld een schouw en beschikt over een liftdeur. Een inzethaard wordt ingebouwd in een al bestaande situatie.

Inbouwhaard – De inbouwhaard wordt toegepast in nieuwe situaties. De inbouw houthaard is een losse kachel die op zijn plaats wordt gezet. Vervolgens wordt er een muur omheen gemaakt. Inbouwhaarden zijn meestal voorzien van een liftdeur.

Inzethaard – Een inzethaard is makkelijker te plaatsen dan een inbouwversie. Er is vaak weinig tot geen sloopwerk voor nodig en ook de installatie neemt minder tijd in beslag. De inzethaarden zijn er in verschillende maten te krijgen. De maten zijn over het algemeen aangepast aan de standaard maten van de opening van een openhaard. Een inzethaard is uitgerust met een draaideur.

Openhaard vervangen

Heeft u nu een openhaard dan zou u heel goed het gebruik van een inzethaard kunnen overwegen. Zonder een al te grote ingreep gaat u dan van een haard met een rendement van misschien nog geen 10% naar een haard met een rendement van hoger dan 75%! Een gesloten (inzet)haard stookt dus veel zuiniger dan een openhaard maar is ook veel schoner. Naast dat het veel makkelijker stookt zorgt u ook voor (veel) minder overlast voor de omgeving en het milieu. Een bijkomend voordeel is dat u met een gesloten haard makkelijk een boodschap kan doen als de haard aan is of op een gegeven moment gewoon naar bed kan. Dat doet u met een openhaard niet. Dus de kans is groot dat u ook veel vaker gebruik gaat maken van de haard. Daarnaast zijn er nog voordelen van minder rommel, weinig tot geen rook in de kamer en veel minder rest-as.

Openhaard info

Wilt u een afspraak maken of meer informatie ontvangen?

Vul uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan

Combineren

Wat dacht u van koken en verwarmen tegelijk? Er zijn kookfornuizen op hout. Hiermee kunt u zowel koken als verwarmen. Uw kookhuis wordt zo het centrum van warmte en gezelligheid in uw keuken en woonruimte. Begin te stoken en u kunt meteen beginnen met braden en koken. Lekker warm in de zomer zou je denken. Maar met een combinatiefornuis kunt u kiezen om met gas of elektriciteit te koken. Ideaal voor de warmere zomerdagen.

Heeft u vragen of wilt u een offerte ontvangen?

Wilt u meer weten over houtkachels of wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem contact met ons op via telefoonnummer 0546-673080 of stel uw vraag door ons contactformulier in te vullen.

Wij helpen u graag verder!