• Meer dan 40 jaar ervaring
  • Erkend specialist in schoorsteenvegen
  • Aangesloten bij ASPB en NHK

Over ons

Van jonge schoorsteenveger tot specialist in haarden en schoorsteentechniek. De Vogelsangh heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een dynamisch bedrijf dat gespecialiseerd is in kachels en schoorstenen.

Senior   

Het is begonnen in 1982 met H. Wetering. Senior werkte destijds bij een plaatselijke smid. Daarnaast ging hij drie avonden in de week naar MTS in Hengelo. In de zomermaanden verdiende senior zijn inkomen met de camping die hij van zijn vader had overgenomen. Door de crisis in de jaren ‘80 moest senior op zoek naar ander werk. Hij hoorde dat de schoorsteenveger, die bij hun ouderlijk huis kwam, wilde stoppen met zijn werk vanwege zijn leeftijd. Dit was voor hem een kans. Want senior had het goed bedacht. De zomermaanden de camping en in de wintermaanden de schoorstenenvegen. Senior is begonnen met een halve dag in de week schoorstenen vegen en leende hij zich daarnaast uit aan een installatiebedrijf. Inmiddels maakt het bedrijf 60 tot 80 veeguren in de week. Senior trekt zich heel langzaam terug.

Junior

J. Wetering is in 2014 bij zijn vader in het bedrijf gekomen. Van jongs af aan mocht hij al met zijn vader mee vegen en klusjes uitvoeren. In zijn tienerjaren volgde junior een opleiding in installatietechniek waarmee hij vervolgens ook zijn inkomen verdiende. Naast zijn opleiding heeft hij ook zijn diploma voor gezel schoorsteenveger behaald op 15 jarige leeftijd. Daarmee is junior de jongste gezel schoorsteenveger van Nederland en mocht hij met zijn vader mee voor grotere klussen. Voordat junior werkelijk door zou gaan met het bedrijf vond senior het verstandig dat zijn zoon eerst onder een baas zou werken en voldoende zelfstandig zou worden. Hij wilde dat zijn zoon 100% zeker wist dat hij het bedrijf wilde overnemen. Volledig afstand nemen van het bedrijf en volwassen worden was vaders advies. Daarom is junior een anderhalf jaar op (wereld)reis gegaan. Hij heeft zijn geld verdiend bij boeren in Australië en zijn reis afgesloten bij schoorsteenvegers in Amerika en Canada. Helaas heeft hij zijn reis niet kunnen afmaken. Zijn vader had het zwaar en hij heeft daarop direct zijn reis beëindigt en is terug gekeerd naar huis om zijn vader te kunnen helpen.

Zware tijden

Het waren voor Senior zware tijden gedurende de crisis van 2008 en hij werkte dag en nacht door. Inmiddels waren er bedrijfspanden gekocht waardoor de financiële lasten zwaarder werden. Hij ontmoette in die tijd zijn huidige vrouw en samen zetten ze de schouders eronder. Senior kreeg in 2010 bekendheid omdat hij door het programma Tros Radar werd gevraagd om als Schoorsteenmeester bij te dragen aan een programma over oplichters in de schoorsteenbranche. Hierdoor werd zijn onderneming drukker. Het echtpaar heeft daarop volgend in 2013 een prachtige Winterfair gehouden bij het bedrijf. Velen nog bekend, want het was een prachtige dag met veel vuur en gezelligheid. Door de Winterfair kreeg de onderneming een enorme boost. Maar helaas sloeg er in datzelfde jaar een nieuw noodlot toe. Zijn hardwerkende en vertrouwde administratieve kracht die altijd alles goed voor elkaar had is na een kort ziekbed overleden. Nieuw personeel en verloop van personeel was het gevolg. Er moest langzaam een nieuwe weg worden gevonden. Gelukkig had hij zijn vrouw die een administratief deel wilde overnemen en zijn zoon die direct terug keerde van zijn wereldreis om zijn vader te ondersteunen.

Nieuwe koers

Junior is eind 2013, na het overlijdensbericht van hun vertrouwde administratieve kracht, direct terug gekeerd van zijn reis om zijn vader te ondersteunen bij zijn werkzaamheden. Sindsdien bouwen ze samen aan de onderneming en hebben ze de activiteiten verder uitgebreid. Naast vegen worden er nu inspecties verricht, schoorsteenreparaties uitgevoerd, nesten verwijderd en nog meer. Met passie en vol overgave vertellen beide mannen over hun werk. Het doel is om iedere klant een kachel te kunnen bieden die voldoet aan hun eisen en die geschikt is voor hun leefruimte. Want ervaring leert dat een goed brandende kachel afhankelijk is van veel factoren. Daarom stoken beide heren zelf veel met nieuwe kachels in de presentatieruimte om te kunnen zien hoe de kachel zich gedraagt en voor welke ruimte hij geschikt is.

Wist u dat….

De naam Vogelsangh ook doordruipt in hun liefde voor vogels en natuur. Zo had een klant een uil in zijn schoorsteen. Senior is ernaar toe gegaan om het beestje uit zijn lijden te verlossen. Maar het was geen snelle klus. Hij is uiteindelijk een halve dag bezig geweest om de uil levend uit de schoorsteen te kunnen krijgen. Keer op keer liet senior zijn borstel zakken in de hoop dat de uil er op ging zitten. En het geschiedde. Want uiteindelijk begreep de uil wat de bedoeling was. Een beetje uitgeput kwam het beestje naar buiten en vloog kort daarop weg. Na een schoorsteen inspectie bleek dat er een uitstulping in de schoorsteen zat waar het beestje in was gekropen. Tegenwoordig wordt dit soort leed te voorkomen door een windkat of een kapje te plaatsen. Een voordeel van de windkat, naast het voorkomen van dieren in de schoorsteen, is dat het bijdraagt aan een beter rendement van de kachel. Want duurzaamheid en natuur staat ook bij de kachelbranche hoog op de agenda.

Duurzaamheid

Ook in de kachelbranche speelt het duurzaamheidaspect een grote rol. Vanaf 1 januari 2020 verkoopt De Vogelsangh alleen nog maar kachels die voldoen aan het EcoDesign 2020. De kachelbranche wil graag blijven bestaan. Daarom lopen onze leveranciers voorop met innovaties. Er wordt veel onderzoek en ontwikkeling uitgevoerd om de kachels allemaal te laten voldoen aan het EcoDesign. De branche wil graag bijdragen aan een schonere lucht en gaan daarom zelfs nog verder met verduurzamen. Neem bijvoorbeeld de CV houtkachel of de pellet CV kachel. Dit zijn kachels die bijdragen aan een volledige verwarming van het huis en het water. Enkel door een paar houtblokjes op het vuur te gooien.

Solar Heating

Zonnewaterverwarming –  Omzetten van zonlicht in warmte voor waterverwarming met behulp van een zonnecollector. Het rendement van zonlicht is veruit de grootste ten opzichte van andere duurzame oplossingen.  Niet geheel onbelangrijk is dat de terugverdientijd zeer beperkt is en u aanspraak kunt maken op subsidies. Maakt u al gebruik van meerdere duurzame energiebronnen? Via de EnduFlexControl kunnen de rendementen van meerdere duurzame energiebronnen gekoppeld.