De presentatieruimte is op afspraak geopend.

  • Meer dan 35 jaar ervaring
  • Erkend specialist in schoorsteenvegen
  • Aangesloten bij ASPB en NHK

Welke haard of kachel past bij u en uw woning?

Kachels en haarden – Bij de keuze voor een haard of een kachel spelen allerlei aspecten een rol. Op de eerste plaats is het belangrijk om u zelf de vraag te stellen welke verwachtingen u eigenlijk hebt van de aanschaf van een haard of kachel. Wilt u vooral sfeer en gezelligheid, of is het verwarmen van een ruimte het belangrijkst?

Haard of kachel

Naast het verschil tussen houtgestookt, gasgestookt of pellets, maakt u ook een keuze voor haard of een kachel. Over het algemeen kan gezegd worden dat een haard op de eerste plaats sfeerverwarming biedt en in de tweede plaats warmte. Bij een kachel staat de warmte juist voorop en is sfeer een secundair aspect.

Vermogen

Het vermogen van een haard of een kachel moet zijn afgestemd op de ruimte die u wilt verwarmen. Vaak kiezen mensen voor een haard of kachel met meer vermogen dan de ruimte nodig heeft. Het gevolg is dat u het toestel maar kort of alleen op lage stand kunt laten branden. Door een hoog vermogen wordt het snel warm in de woonruimte. Bij houthaarden en houtkachels leidt dit tot een slechte verbranding, zwarte aanslag op de ruiten en hogere uitstoot.

Allesbrander een mythe

Hout gestookte kachels en haarden zijn géén allesbranders. Hoewel de volksmond anders wil doen geloven, bestaat de allesbrander niet. Het is slecht voor uw gezondheid en voor het milieu om zomaar alles in een haard of kachel te verbranden. Daarbij zouden kankerverwekkende stoffen kunnen vrijkomen. De enige allesbrander is de afvalverbrander van de overheid.

Hout stoken in lage energiewoningen

Als u een haard of kachel wilt plaatsen in een lage energiewoning zal dit meegenomen moeten worden in de warmteberekening. Al snel is dan een gietijzeren of stalen kachel te warm. U kunt dan het beste kijken naar een warmte accumulerende kachel of een CV kachel.

Oude haard renoveren

Heeft u nog een openhaard? Overweeg dan om deze te renoveren door het plaatsen van een inzethaard. Dat kan in de meeste situaties naar keuze een op gas of een op hout gestookte variant zijn.

CV Haarden en kachels

Bij ‘warmte in huis’ denken we al snel aan onze verwarming. We verbruiken echter dagelijks ook veel warm water; per gezin zo’n 90 liter per dag. Het opwekken van die warmte koste energie. En omdat grondstoffen steeds schaarser worden is het belangrijk om optimaal gebruik te maken van bestaande energiebronnen. Om verantwoord om te gaan met deze energie hebben onze leveranciers een assortiment energiezuinige CV Haarden en kachels ontwikkeld.

Bij de aanschaf van een CV-haard is het belangrijk om helder te hebben welk rendement de haard je oplevert, en op welke manier deze wordt geïntegreerd in je woning en de bijbehorende installatie.

EcoDesign 2020

Het EcoDesign 2020 is een initiatief om de (schadelijk) uitstoot van haarden en kachels te verminderen. Verouderde toestellen spelen een grotere rol in de discussie over eventuele voorkomende houtrook en overlast. Vanaf 1 januari 2020 voldoen al onze kachels een de normering (EcoDesign).

Wist u dat…. Zowel koken als verwarmen

Er zijn kookfornuizen op hout. Hiermee kunt u zowel koken als verwarmen. Uw kookfornuis wordt zo het centrum van warmte en gezelligheid in uw keuken en woonruimte. Begin te stoken en je kunt meteen beginnen met braden en koken. Lekker warm in de zomer zou je denken. Maar met een combinatiefornuis kan je kiezen om met gas of elektriciteit te koken. Ideaal voor de warmere zomerdagen.

Heeft u vragen of wilt u een offerte opvragen?

Wilt u meer weten over kachels of haarden? Wilt u weten wat geschikt is voor uw woning of werkplek? Wij komen graag bij u langs voor het maken van een vrijblijvende offerte. Neem contact met ons op via telefoonnummer 0546-673080 of stel uw vraag door ons contactformulier in te vullen.

Wij helpen u graag verder!

Afspraak maken?

Vul uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan