• Meer dan 40 jaar ervaring
  • Erkend specialist in schoorsteenvegen
  • Aangesloten bij ASPB en NHK

Rookkanalen

Een houtkachel of open haard heeft een goede afvoer nodig om schadelijke gassen uit de woonkamer te houden. Daarom is een veilig, solide en betrouwbaar rookkanaal een absolute must. Zo bent u zeker van een vlot werkende haard of kachel en een snelle rookafvoer.

Waarvoor dient een rookkanaal?

Tegenwoordig zijn er (sfeer)haarden te krijgen zonder rookkanaal. Alles wat rook genereert heeft in uw woning een afvoer. Een rookkanaal is essentieel als u een houtkachel, open haard of een pellet kachel heeft of wilt plaatsen. Op die manier kunnen rookgassen gemakkelijk via de schoorsteen naar buiten afgevoerd worden. Het rookkanaal wordt vandaag de dag opgebouwd met roestvrij staal materiaal.

RVS materiaal is hiervoor uiterst geschikt omdat dit materiaal corrosiebestendig is. RVS bestaat voor het overgrote deel uit ijzer. Maar door hier onder meer chroom en koolstof aan toe te voegen krijgt het staal een zelfherstellende oxidelaag. Overmatige teer- en roetaanslag hoef je dus niet meer te vrezen. Bovendien is RVS materiaal zeer sterk, waterdicht en goed isolerend. De warmtegeleiding is uitstekend en de kou van buiten heeft minder invloed op de binnenkant van de pijp. Op die manier wordt een prima rendement van uw haard of kachel gegarandeerd.

Mogelijkheden rookkanaal

Rookkanalen bestaan in verschillende vormen en maten. Zo kan het rookkanaal naadloos worden afgestemd op het vermogen van uw haard of kachel. De buizen zijn beschikbaar in verschillende diameters. Hieronder vindt u welke rookkanalen wij gebruiken:

Enkelwandig rookkanaal

Een enkelwandig rookkanaal bestaat uit één buis. Deze wordt gebruikt om de verbinding te voorzien tussen het kanaal in de schoorsteen en de open haard of kachel. Indien de afvoer van rookgas niet efficiënt genoeg is bij een bestaande schoorsteen, wordt soms ook een enkelwandig kanaal gebruikt.

Het enkelwandig kanaal wordt toegepast binnen de ommanteling van de open haard, tot aan de muur- of plafonddoorvoer. Vanwege brandgevaar en een risico op condensatie mag een enkelwandige schoorsteenbuis niet door het dak gevoerd worden. In het gedeelte boven de muur- of plafonddoorvoer moet een dubbelwandig rookkanaal geplaatst worden.

Dubbelwandig rookkanaal

Een dubbelwandige schoorsteen bestaat uit twee aparte kokers. Tussen de binnen- en buitenbuis zit isolatiemateriaal. In tegenstelling tot een enkelwandig kanaal, is deze schoorsteenpijp wél brandveilig. Bij de plaatsing van een nieuw rookkanaal wordt, zowel binnen als buiten de woning, altijd een dubbelwandig rookkanaal geplaatst. Dit kanaal is geschikt voor elke brandstof (hout, pellets, gas, kolen).

Flexibel rookkanaal

Een flexibel rookkanaal kan probleemloos in een schoorsteen met bochten of vernauwingen geplaatst worden. Meestal wordt het gebruikt ter renovatie of optimalisatie van een bestaande schoorsteen. Een flexibele buis is opgebouwd uit één enkel stuk, zonder verbindingen. Hierdoor worden de rookgassen vlot naar boven weggeleid. Dit type rookkanaal is zowel enkelwandig als dubbelwandig verkrijgbaar. De dubbelwandige variant is duurzamer en veiliger. Deze heeft immers een gladde binnenzijde, waardoor vervuiling (zoals roetaanslag) tegengehouden wordt. Bovendien zorgt dit ervoor dat er geen condenswater in de buis blijft.

De prijs

De prijs is afhankelijk van veel factoren. Denk bijvoorbeeld aan de lengte en diameter van de buizen, het type verwarmingstoestel waarop ze aangesloten moeten worden etc. Of het gaat om een volledig nieuw rookkanaal of een renovatie speelt uiteraard ook een grote rol. Wilt u graag concrete prijzen van ons ontvangen, inclusief plaatsingskosten, dan doet u er goed aan om bij ons een offerte op te vragen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak inplannen?

Wilt u meer informatie of wilt u graag dat we bij u langs komen voor een inspectie aan uw rookkanaal?  Neem contact met ons op via telefoonnummer 0546-673080 of vul het contactformulier in.

Wij helpen u graag verder!

Wij zijn lid van: