• Meer dan 40 jaar ervaring
  • Erkend specialist in schoorsteenvegen
  • Aangesloten bij ASPB en NHK

Juiste houtsoort voor uw schoorsteen

In een goede kachel brandt elke houtsoort goed. Maar voor een open haard is niet elke houtsoort geschikt.

Voor een open haard met veel warmtestraling kunt u best eiken-, essen- of acaciahout gebruiken. Het hout van naaldbomen is niet erg geschikt voor het branden in een open haard. Het brandt snel en fel, met veel (smerige) rookontwikkeling en heeft de nare eigenschap om te spatten. De vonken kunnen uitermate gevaarlijk zijn voor het tapijt, de meubels en voor de kleding van de mensen die voor de open haard zitten. Wie het knappende geluid en de geur van naaldhout niet wil missen, kan een beschermglas of een spatrooster gebruiken.

Beukenhout en het hout van fruitbomen zoals esdoorn en beukenhout branden zeer rustig. Berkenhout is door zijn witte schors een zeer geliefde houtsoort voor de open haard. Om een mooi vuur te krijgen kunt u het beste verschillende houtsoorten gebruiken.

Laat een open haard nooit zonder toezicht branden!

Wist u dat wij al ruim 30 jaar ervaring hebben op het gebied van alle soorten kachels, maar ook houtkachels verkopen. Bezoek onze presentatieruimte voor een vrijblijvende bezichtiging.

U kunt de juiste houtsoorten ook bij ons bestellen. Klik hieronder voor meer informatie:

Online hout bestellen

Wist u dat:

Vochtig hout slechter brandt, minder warmte afgeeft en een zwaardere belasting vormt voor het milieu? Gestookt hout mag maximaal 20% water bevatten. Het afdekken van het hout met bijvoorbeeld een dekzeil is geen goed idee, omdat het vocht uit de grond komt en het hout dan niet kan verdampen. Vochtig hout zal ook eerder gaan rotten, waardoor de energiewaarde in het hout snel wordt verbruikt.

Hout drogen

Welk hout ook u ook stookt, het moet goed droog zijn. Goed stookhout bevat maximaal 20% vocht. Dit kan gemeten worden met een speciale vochtmeter. Bevorder het drogen door groot rondhout te kloven. Bewaren op een afgedekte en tegen de regen beschutte maar goed verluchte plaats. Vochtig hout geeft veel rook, weinig vlammen en vervuilt de kachel/haard en de schoorsteen ernstig.