• Meer dan 40 jaar ervaring
  • Erkend specialist in schoorsteenvegen
  • Aangesloten bij ASPB en NHK

Schoorsteenbrand

Een schoorsteenbrand kan ontstaan door slecht onderhoud. Vaak ontstaat er brand als de schoorsteen een tijd niet is geveegd of als het stookgedrag te wensen overlaat. Het rookkanaal kan makkelijk vlam vatten door aanslag van creosoot of roet. Creosoot is hardnekkig, zeer brandbaar en het laat zich niet zomaar verwijderen. Creosoot kan onder andere ontstaan door een onvolledige verbranding van vochtig hout, lekkages in het schoorsteenkanaal of een te snelle afkoeling van het rookkanaal. Voor het verwijderen van creosoot dient u een gespecialiseerde schoorsteenveger in te schakelen. Wij als gespecialiseerde schoorsteenvegers kunnen u vertellen wat de oorzaak is geweest van de aanslag en wat u er tegen kunt doen.

Een andere oorzaak van de schoorsteenbrand kan een verstopping zijn. Het kan voorkomen dat vogels hun nestje in uw schoorsteen bouwen. Hierdoor kunnen takken en bladeren uw rookkanaal blokkeren. Wanneer u dan begint te stoken tijdens de koudere dagen dan begint zich roet en rook op te hopen in uw schoorsteen met veel rook en roetschade en in het ergste geval een schoorsteenbrand als gevolg.

Herkennen schoorsteenbrand

Schoorsteenbrand is te herkennen aan een loeiend geluid. Het klinkt ook wel als een zware storm in het rookkanaal. Het loeiende geluid in de schoorsteen wordt veroorzaakt door de zuurstof die een schoorsteenbrand aantrekt.

Schoorsteenbrand voorkomen

Laat jaarlijks uw schoorsteen vegen om te voorkomen dat er geen creosoot ontstaat. Het ontstaan van creosoot kan voorkomen worden door droog en schoon hout te gebruiken, de schoorsteen te isoleren zodat er geen vocht van buitenaf naar binnen kan komen en door de haard optimaal te laten branden.

Een optimale verbranding geeft wit op kleurloos rook. Is dit niet het geval, stop dan direct met stoken en schakel een professionele schoorsteenveger in die lid is van de ASPB (Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond). Wij als ASPB lid hebben een examen moeten afleggen en zijn verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Schoorsteenbrand blussen

Blus een schoorsteenbrand nooit met water maar gebruik zout (dit mag gewoon keukenzout zijn). Dit verstikt het vuur. Als u 1 liter water gebruikt, ontstaat hierdoor 1700 liter stoom. De schoorsteen kan hierdoor openbarsten of in een enkele geval zelfs exploderen. Volg onderstaande acties op:

  • Sluit de schoorsteenklep.
  • Sluit de toevoer van de lucht. Dit kan door middel van haardeuren of hendels.
  • Gooi zout op de kachel.
  • Bel de brandweer met 112.
  • Open ramen en deuren om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen!
  • Verlaat de ruimte onmiddellijk bij te veel rook. Rook is nooit goed voor uw gezondheid!

Wilt u een afspraak maken of meer informatie ontvangen?

Vul uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan

Wordt de schoorsteenbrand gedekt door de verzekering?

Dat is afhankelijk van het onderhoud. Veel verzekeraars eisen dat u minimaal één keer per jaar uw schoorsteen laat vegen / onderhouden. Bij het vegen ontvangt u van ons een veegbewijs die u kunt overleggen aan de verzekering. Daarnaast registreren wij elke veegbeurt in ons systeem. Mocht de verzekering vragen hebben neem dan gerust contact met ons op.

Schoorsteenbrand gehad?

Lees hier wat wij voor u kunnen betekenen:  hulp na schoorsteenbrand

Heeft u vragen of wilt u een afspraak inplannen?

Wilt u meer informatie of wilt u graag dat we bij u langs komen voor een inspectie aan uw rookkanaal?  Neem contact met ons op via telefoonnummer 0546-673080 of vul het contactformulier in.

Wij helpen u graag verder!