• Meer dan 40 jaar ervaring
  • Erkend specialist in schoorsteenvegen
  • Aangesloten bij ASPB en NHK

Houthaarden

Haarden bieden een huiselijke en sfeervolle warmte. Een haard biedt over het algemeen op de eerste plaats sfeerverwarming en in de tweede plaats warmte. Kwaliteit, duurzaamheid en brandveiligheid staan hoog in het vaandel. Alle haarden voldoen aan het EcoDesign 2020.

Capaciteit

Om teleurstelling te voorkomen, moet u de capaciteit van uw verbrandingstoestel afstemmen op uw woonkamer. Heeft de haard te weinig capaciteit, dan betekent dat weinig warmte. Heeft het toestel te veel capaciteit, dan moet dat op halve kracht werken. Dit houdt in dat de verbranding “gesmoord” wordt. de luchttoevoer wordt dicht gezet terwijl de kachel en het rookkanaal niet op temperatuur zijn. Dat is slecht voor het verbrandingsproces en daarmee minder goed voor het milieu. ook ontstaat een sterk verhoogde kans op vervuiling van uw schoorsteen, met schoorsteenbrand als mogelijk gevolg.

De richtlijn is dat u met 1KW (nominaal vermogen) circa 10m³ woninginhoud kunt verwarmen bij een redelijk geïsoleerde woning. Gebruikt u de haard of kachel alleen om bij te verwarmen. dan hebt u genoeg aan minder capaciteit.

Inbouwhaard of inzethaard

Bij de keuze van uw haard kunt u kiezen voor een inbouw of een inzethaard. Een inbouwhaard wordt ingebouwd in bijvoorbeeld een schouw en beschikt over een liftdeur. Een inzethaard wordt ingebouwd in een al bestaande situatie.

Inbouwhaard – De inbouwhaard wordt toegepast in nieuwe situaties. De inbouw houthaard is een losse kachel die op zijn plaats gezet wordt. Vervolgens wordt er een muur omheen gemaakt. Inbouwhaarden zijn meestal voorzien van een liftdeur.

Inzethaard – Een inzethaard is makkelijker te plaatsen dan een inbouwversie. Er is vaak weinig tot geen sloopwerk voor nodig en ook de installatie neemt minder tijd in beslag. de inzethaarden zijn in verschillende maten te krijgen. De maten zijn over het algemeen aangepast aan de standaard maten van de opening van een openhaard. Een inzethaard is uitgerust met een draaideur.

Openhaard vervangen

Heeft u nu een open haard dan zou u heel goed het gebruik van een inzethaard kunnen overwegen. Zonder een al te grote ingreep gaat u dan van een haard met een rendement van misschien nog geen 10% naar een haard met een rendement van hoger dan 75%! Een gesloten (inzet)haard stookt dus veel zuiniger dan een openhaard maar is ook veel schoner. Naast dat het veel makkelijker stookt zorgt u ook voor (veel) minder overlast voor de omgeving en het milieu. Een bijkomend voordeel is dat u met een gesloten haard makkelijk een boodschap kan doen als de haard aan is of op een gegeven moment gewoon naar bed kan. Dat doet u met een open haard niet. Dus de kans is groot dat u ook veel vaker gebruik gaat maken van de haard. Daarnaast zijn er nog de voodelen van minder rommel, weinig tot geen rook in de kamer en veel minder rest-as.

Heeft u vragen of wilt u een offerte ontvangen?

Wilt u meer weten over haarden of wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem contact met ons op via telefoonnummer 0546-673080 of stel uw vraag door ons contactformulier in te vullen via onderstaande link.

Wij helpen u graag verder.

https://www.devogelsangh.nl/contact/