• Meer dan 35 jaar ervaring
  • Erkend specialist in schoorsteenvegen
  • Aangesloten bij ASPB en NHK

Houtkachels

Houtkachels zorgen voor een ultieme beleving. De natuurlijke warmte in combinatie met licht en gezelligheid geven een fijn gevoel. Kwaliteit, duurzaamheid en brandveiligheid staan hoog in het vaandel. Veel kachels worden getest in onze presentatieruimte zodat we weten wat we verkopen. Alle kachels voldoen aan het Ecodesign 2020.

Modellen

Houtkachels zijn er in veel verschillende modellen en kleuren. Bij het verwarmen van ruimten kennen we twee soorten warmte afgifte of overdracht: straling en convectie. En daarnaast kunt u kiezen tussen vrijstaand of inzet. Hieronder vindt u een aantal verschillende modellen.

  • Convectie
  • Hoekmodel
  • Inzet
  • Speksteen
  • Straling
  • Vrijstaand
  • Warmtemagazijn – Accumulerend

Capaciteit

Houtkachels geven veel warmte. Om teleurstelling te voorkomen, moet u de capaciteit van uw verbrandingstoestel afstemmen op uw woonkamer. Heeft de houtkachel te weinig capaciteit, dan betekent dat weinig warmte. Heeft het toestel te veel capaciteit, dan moet het op halve kracht werken.  Dit houdt in dat de verbranding “gesmoord” wordt. De luchttoevoer wordt dicht gezet terwijl de kachel en het rookkanaal niet op temperatuur zijn. Dat is slecht voor het verbrandingsproces en daarmee minder goed voor het milieu. Ook ontstaat een sterk verhoogde kans op vervuiling van uw schoorsteen, met een schoorsteenbrand als mogelijk gevolg.

De richtlijn is dat u met 1kW (nominaal vermogen) circa 10 m³ woninginhoud kunt verwarmen bij een redelijk geïsoleerde woning. Gebruikt u de kachel alleen om bij te verwarmen, dan hebt u genoeg aan minder capaciteit.

Duurzaamheid

Een houtkachel kan veel voordeel behalen op het energieverbruik. Met een paar blokken hout kunt u een (grote) ruimte snel verwarmen. De houtkachels van tegenwoordig zijn weinig brandstof nodig om een hoog rendement te behalen. Daarnaast kunt u nog meer rendement behalen met verschillende ‘hulp’ middelen zoals speksteen of het plaatsen van een Windkat.

Combineren

Wat dacht u van koken en verwarmen tegelijk? Er zijn kookfornuizen op hout. Hiermee kunt u zowel koken al verwarmen. Uw kookhuis wordt zo het centrum van warmte en gezelligheid in uw keuken en woonruimte. Begin te stoken en u kunt meteen beginnen met braden en koken. Lekker warm in de zomer zou je denken. Maar met een combinatiefornuis kunt u kiezen om met gas of elektriciteit te koken. Ideaal voor de warmere zomerdagen.

Wist u dat?

Vuur is de grootste ontdekking in ons bestaan. Het behoort bij de vier elementen; vuur, water, lucht en aarde. Het zijn de meest machtige natuurkrachten die onze aarde te bieden heeft. Vuur heeft onze ontwikkeling een grote stap vooruit geholpen en is van levensbelang.

De verschillende kleuren, de hitte en het gevoel dat je krijgt als je het vuur goed beheerst. En hoe spannend was het als kind om de kaarsjes te mogen aansteken? Of om je vinger door een vlam heen te halen? Het gaat bij vuur om de beleving en dan maakt het niet uit of je in de middle of nowhere bent of in je eigen huis of achtertuin. Geniet van het vuur door er samen omheen te zitten. Pak er bij voorkeur een gitaar of wat brooddeeg op een stokje bij.

Advies nodig of een offerte ontvangen?

Neem contact met ons op. Er komt veel bij kijken als u een houtkachel wilt die bij uw situatie past. Wij komen graag bij u langs om de situatie te bekijken en uw wensen te bespreken. Nadat we bij u langs zijn geweest ontvangt u van ons een vrijblijvende offerte. Vakkundig werk, kwaliteit en de brandveiligheid staan bij ons hoog in het vaandel. Mocht de offerte daardoor buiten uw budget vallen, dan kunnen we samen kijken of er nog ergens winst te behalen valt. Doorgaans betekent dit dat u misschien zelf sommige werkzaamheden kunt uitvoeren of dat u kiest voor een goedkopere kachel die niet helemaal aan uw wensen voldoet.