Wegens drukte hebben we momenteel een klanten én opnamestop.

  • Meer dan 35 jaar ervaring
  • Erkend specialist in schoorsteenvegen
  • Aangesloten bij ASPB en NHK

Juiste houtsoort voor uw schoorsteen

In een goede kachel brandt elke houtsoort goed. Maar voor een open haard is niet elke houtsoort geschikt.

Voor een open haard met veel warmtestraling kunt u best eiken-, essen- of acaciahout gebruiken. Het hout van naaldbomen is niet erg geschikt voor het branden in een open haard. Het brandt snel en fel, met veel (smerige) rookontwikkeling en heeft de nare eigenschap om te spatten. De vonken kunnen uitermate gevaarlijk zijn voor het tapijt, de meubels en voor de kleding van de mensen die voor de open haard zitten. Wie het knappende geluid en de geur van naaldhout niet wil missen, kan een beschermglas of een spatrooster gebruiken.

Beukenhout en het hout van fruitbomen zoals esdoorn en beukenhout branden zeer rustig. Berkenhout is door zijn witte schors een zeer geliefde houtsoort voor de open haard. Om een mooi vuur te krijgen kunt u het beste verschillende houtsoorten gebruiken.

Een mogelijke keuze zou kunnen zijn: Berkenhout voor de mooie witte schors, beukenhout (of esdoornhout, hout van fruitbomen) voor de warmte of Essen- of eikenhout voor de levendige, knetterende vlammen

Laat een open haard nooit zonder toezicht branden!

Wist u dat wij al ruim 30 jaar ervaring hebben op het gebied van alle soorten kachels, maar ook houtkachels verkopen. Bezoek onze presentatieruimte voor een vrijblijvende bezichtiging.

U kunt de juiste houtsoorten ook bij ons bestellen. Klik hieronder voor meer informatie:

Online hout bestellen

Wist u dat:

Gekloofd hout sneller droogt ? Berkenhout moet zo vroeg mogelijk worden gekloofd, omdat het anders hard wordt en lastig is om mee te werken. Hout van grove den en spar is makkelijker te kloven als het de kans heeft gekregen om wat te drogen. Bewaar het hout 24 uur bij kamertemperatuur voordat u het gaat verbranden. De beste manier om hout op te slaan is in een houtschuur met een goede luchtcirculatie. Het is echter beter om het hout 2 lentes te laten drogen omdat het hout het best droogt in het voorjaar voordat de blaadjes uitkomen.

Vergeet niet dat vochtig hout slechter brandt, minder warmte afgeeft en een zwaardere belasting vormt voor het milieu. Gestookt hout mag maximaal 20% water bevatten. Het afdekken van het hout met bijvoorbeeld een dekzeil is geen goed idee, omdat het vocht uit de grond komt en het hout dan niet kan verdampen. Vochtig hout zal ook eerder gaan rotten, waardoor de energiewaarde in het hout snel wordt verbruikt.

Houtsoorten

Hout drogen

Welk hout ook u ook stookt, het moet goed droog zijn. Goed stookhout bevat maximaal 20% vocht. Dit kan gemeten worden met een speciale vochtmeter. Bevorder het drogen door groot rondhout te kloven. Bewaren op een afgedekte en tegen de regen beschutte maar goed verluchte plaats. Vochtig hout geeft veel rook, weinig vlammen en vervuilt de kachel/haard en de schoorsteen ernstig.

Droogtijd van verschillende houtsoorten:

Den, Populier: 1 jaar
Linde, Wilg, Spar, Berk, Es, Els: 1,5 jaar
Fruitboom, Beuk: 2 jaar
(Amerikaanse) Eik: 3-4 jaar

Elke boomsoort heeft haar eigen verwerkings en verbrandingseigenschappen.

Hieronder nog een aantal kenmerken van verschillende soorten hout.

Berk

Zacht, makkelijk bewerkbaar hout. Zonder drogen te stoken, klooft makkelijk, rot snel, droogt langzaam, brandt goed,rookt weinig, spat niet, geeft redelijk veel warmte. Kleine takjes en de schors lenen zich er bij uitstek voor om het vuur aan te maken of opnieuw aan te wakkeren.

Beuk

Het hout is zwaar en vrij hard en daardoor is dit zeer goede brandstof. Trage vlam, warm en geen grote rookwolken. Hoeft niet lang te drogen, klooft goed, geeft veel as, en spat niet. Sla het hout onmiddellijk na het zagen en klieven op in een beschutte plaats anders rot het snel en verliest het zijn warmtegevend vermogen.

Den

Net als de meeste andere naaldbomen brandt een den snel en fel, met veel (smerige) rookontwikkeling. Een den klooft makkelijk, droogt snel, brandt goed, geeft matige warmte, rookt matig, spat maar is wel goed aanmaakhout.

(Amerikaanse) Eik

Zeer sterk, elastisch, hard hout. Moeilijk bewerkbaar, maar prima brandhout. Traag, weinig rook, warme vlam en spat niet. Uitstekend brandhout maar in tegenstelling tot andere houtsoorten moet u het twee jaar op een onafgedekte plaats bewaren zodat de regen de tannines verwijderd. Tannine is een stof die tussen de schorst en stam van de boom zit. Ze kunnen de micro organismen afremmen wat weer resulteert in langere duurzaamheid van het hout. Daarna moet u het nog een of twee jaar in een beschutte plaats bewaren voordat u het in de haard kan gebruiken. In kleinere takken is het aandeel snel verbrandend spinthout vrij groot.

Es

Zeer taai en elastisch hout. traag brandbaar, klooft goed, kan zowel nat als droog gestookt worden, geeft goed warmte, rookt weinig, spat niet.

Esdoorn

Brand goed, maar nogal snel. Is lichter dan beuken, klooft goed, droogt langzaam, rot snel, brandt goed, spat niet.

Hulst

Als brandhout vrij goed bruikbaar.

Iep

Goed brandhout maar als aanmaakhout niet geschikt. Vers is het onkloofbaar, (kan alleen in bevroren of droge toestand), maar het brandt vlot, geeft redelijke warmte, rookt matig en spat niet.

Kastanje

Het hout is erg waardevol: zeer sterk, hard, elastisch, duurzaam maar het hout is geen geschikt brandhout. Het is een warrig gegroeide boom die lastig is te kloven, en het moet zeer lang drogen. Dit hout brandt slechts matig.

Larix

Kan gevaarlijk vonken. Voor normaal gebruik in een vuur niet erg geschikt. Dit hout geeft veel warmte maar verbrandt snel en vonkt veel. Daarnaast vervuilen de harsen de schoorsteen.

Linde

Licht, zacht hout en als brandstof is de linde niet bijzonder geschikt. kan het wel gebruikt worden, maar dan als het goed gedroogd is en in combinatie met een andere houtsoort. Klooft goed, droogt zeer snel, brandt vlot, geeft weinig warmte,rookt weinig, spat niet.

Onbruikbaar hout

Hout dat een chemische behandeling onderging, telefoonpalen en spaanplaat zijn onbruikbaar. Dit hout vervuilt de schoorstenen in hoge mate en kan giftige stoffen uitwasemen.

Hieronder vindt u nog enkele kenmerken van houtsoorten die minder bekend zijn.

Loofhout

Acacia Klooft goed, droogt langzaam, brand langzaam, geeft veel warmte, rookt veel, stinkt, spettert niet, kan zowel vers als gedroogd worden gestookt.
Appel Droogt langzaam, brand langzaam, geeft veel warmte, spettert niet, geeft veel as, geurig.
Els Droogt snel, brandt vlot, spettert.
Gouden regen Droogt snel, hoog soortelijk gewicht, brandt langzaam met veel warmte.
Haagbeuk Zwaarder dan beuken, klooft moeilijk, brandt langzaam, spettert niet, klooft makkelijk, droogt langzaam, brandt langzaam, geeft veel warmte, rookt matig, geurig. De Amerikaanse vogelkers geeft hars af.
Peer Als appel & kers, maar klooft veel moeilijker.
Plataan Droogt snel, klooft moeizaam.
Polulier/wilg Klooft makkelijk, droogt snel, brandt vlot, geeft weinig warmte, rookt matig, spettert niet, goed aanmaakhout.
Tamme kastanje Droogt langzaam, brandt nauwelijks.
Walnoot Klooft makkelijk, brandt goed, geeft matige warmte, rookt weinig, spettert niet, geurig.

Naaldhoutsoorten

Douglas Klooft redelijk makkelijk, droogt vrij snel, brandt goed, geeft veel warmte, rookt vrij hevig, spettert weinig.
Fijnspar Klooft redelijk makkelijk, droogt vrij snel, brandt vlot, geeft weinig warmte, rookt matig, spettert, goed aanmaakhout.
Grove den Klooft makkelijk, droogt snel, brandt vlot, geeft matig warmte, root matig, spettert, goed aanmaakhout.
Lariks Klooft makkelijk, droogt snel, brandt vlot, geeft matig warmte, rookt matig, spettert.
Servische spar Dood hout klooft moeizaam, verder als fijnspar.
Taxus Klooft moeizaam, droogt snel.
Thuja Zeer licht hout, klooft makkelijk, rot nauwelijks, brandt vlot, geeft zeer weinig warmte, rookt weinig, spettert iets, goed aanmaakhout.
Houtsoort Stère (m³ vast) Kubieke meter (m³) Kilogram
Acacia 3.000 2.100 4,1
Es 2.900 2.100 4,1
Olm 2.900 2.100 4,2
Beuk 2.800 2.000 4,0
Berk 2.700 1.900 4,3
Esdoorn 2.600 1.800 4,1
Den 2.300 1.700 4,4
Els 2.100 1.500 4,1
Spar 2.000 1.500 4,5
Wilg 2.000 1.400 4,1
Populier 1.700 1.200 4,1